Mayıs 14, 2009

SÜPER KADIN OLMA HIRSI!




Süper kadınların hastalığı olarak adlandırılan ‘fibromiyalji’de hastalar, yaygın kas ağrıları, çarpıntı, migren, ellerde uyuşma, barsak spazmları, gaz şikayetlerinden yakınıyor. Hastalar doktora ‘Her yerim ağrıyor, dayak yemiş gibiyim, sabah bitkin kalkıyorum’ diyerek geliyor. International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayda Uluhan, “Bu hastalık daha çok süper kadınların hastalığı. Kesin bir tedavisi yok, hastaya hayata bakışını değiştirmesi, aşırı stresten uzak durmasını öneriyoruz” dedi.

Fibromiyaljiye kas romatizması denilse de, ne iltihaplı bir hastalık, ne de romatizmal bir rahatsızlık. Birçok belirtisi var. Hastalığın tam olarak neden olduğu bilinmemekle birlikte, uyku bozukluğu olan kişilerde daha çok görülüyor.

Normalde uykunun dört evresi var. Uykunun dördüncü evresine geçemeyen kişilerde vücut gerginliğinin ertesi güne sarkması nedeniyle bu hastalığın oluşabildiğini belirten Dr. Uluhan, şöyle konuştu: “Vücudun sırt, göğüs, kol içleri, dirsekler, kalçalar gibi bölgelerindeki gerginlik noktalarındaki hassasiyet ve ağrı bölgeleriyle kendini gösteriyor.


FibrOmiyalji hastaları esas olarak kas ağrılarıyla doktora gidiyorlar. Ama iç organ kasları, spastik kolon, sinirsel kolit, baş ağrısı, çarpıntı, ellerde uyuşma, çene kitlemesi ve diş gıcırdatma gibi rahatsızlıklarla dişhekimine de başvurabiliyorlar. Yani birçok bölümü dolaşıyorlar ama teşhis konulduğunda tüm bu yakınmalar bitiyor. Hastalığın tedavisi yoktur demenin daha doğru bir yaklaşım olacağını belirten Dr. Ayda Uluhan, şunları söyledi: “Hastalara hayat tarzınızı, kafa yapınızı değiştirmeniz, zihninizi ve ruhunuzu rahatlatmanız lazım diyoruz. Aynı zamanda yaşam koşullarının da değiştirilmesi gerekiyor. Spora, kaplıcaya gitmek rahatlatıyor. Endişeyi de tedavi ediyoruz. Erkeklerde olunca daha zor, çünkü erkekler kabullenmiyor ya da kabullenmekte zorlanıyor."

Kadınlar ise daha kolay kabulleniyor. Hastaların gergin kişilik yapılarıyla, süper kadın dediğimiz işini, evini her şeyini planlayıp yapmaya çalışan bir kadın grubu var. Amerika’da 4-5 milyon kişi fibromiyalji hastalığından yakınıyor.”

Fizik tedavi fayda sağlıyor
Hastalığın tedavisinde birçok branştan destek alınıyor. Ancak fizik tedavi, egzersiz, ilaç tedavisi büyük yarar sağlıyor. Hastalığı zamana yayarak tedavi etmeye çalışmak gerekiyor. Bunun için de kan tahlillerinin ve muayenenin iyi yapılması çok önemli. "Fizik tedavi romatolog ve dahiliye uzmanı bu hastalığın teşhisini koyabiliyor. Ama testleri de yapmak lazım” dedi.


Fibromiyalji vücudun tüm sistemlerini etkiliyor. Hastaların eskiden doktor doktor dolaştıklarını şimdi tek elden çözümünün bulunduğunu belirten Dr. Uluhan, “Fizik tedavi ve romatoloji bunu tedavi ediyor, romatoloji teşhiste doğru adres, tedavide ise fizik tedavinin önemli yeri var” dedi.

15 yorum:

  1. paylaşımın için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. herşeyin fazlası zarar :-/

    YanıtlaSil
  3. bazı şeylerden kurtulmam lazım :-t :-t

    YanıtlaSil
  4. Ben de bu dertten muzdaribim maalesef, yazdığın sorunların hepsini yaşıyorum :( Bana da doktorların en çok söylediği stres ve endişeden mümkün olduğunca uzak durmam ama yapı işte olmuyor. Ben de fizik tedavi hareketleri yapıyorum ve son zamanlarda da pilatese başladım, bakalım zaman ne gösterecek :)

    YanıtlaSil
  5. stresten uzak durmak? günümüz koşullarında bu ne kadar mümkünki? içimizi acıtan şeyleri yan tarafa atmak??insanız sonuçta ve buda pek mümkün degil..bir rahatsızlıgım sonunda aylarca doktora gittm ve bu esneda okadar çok vaka gördüm ki.vücüdunda ciger gibi lekeden tutunda başı kaplayan kabuklu yaralara kadar sebebi stres..her insanda farklı alanlarda tepki gösteriyor.insanın en iyi doktoru kendisi..

    YanıtlaSil
  6. HİÇ ÖYLE BİR DERDİM YOK
    RAHATIM:))

    YanıtlaSil
  7. ilk defa duydum böyle bir rahatsızlık ama stresin kime faydası var kiii

    YanıtlaSil
  8. hiç süper kadın olmak die bi hırsım oolmadı beeyaaa süper die bişimi varmış kıs dünüm bugünumm zaten insanın süperide yok kadın veya erkek süpermişş o nedemekkii:))))))))

    YanıtlaSil
  9. belirtiler var gibi yoksa bendemi böyle hastayım:(

    YanıtlaSil
  10. Hastalıkların çoğu stres kökenli.Rahat olmalıyız diyoruz ama bu kadar koşuşturmanın içinde bunu başarabilen insan sayısı azınlıkta..

    YanıtlaSil
  11. Stres insanları maf etti.
    Paylaşımın için teşekkürler.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Ay doktora gitmeden doktor ayağıma geldi
    Evet çok yoğun çalışanca bu dertlerden muzdarip oluyor insan emekli olunca iyileşicem galiba :))))
    Teekkürler canım paylaşım için

    YanıtlaSil
  13. kendi kendimizi hasta ediyoruz valla

    YanıtlaSil
  14. hayırlı geceler,hayırlı cumalar arkadaşım.a.e.o.

    YanıtlaSil
  15. amaaan kim mukemmel ki? dunyayi kurtarcak halim yok, kendi kicimi kurtarayim yeter :))
    walla kendimi hiiic uzemem sittiriboktan seylerle ablacim.. benimki kadar rahatlik da fazla mi yani? yooo ben cook memnunum halimden walla..
    aklinizi basiniza alin hieeyt! kendi kendinizi hasta ediyonuz walla bak..

    YanıtlaSil


UĞRADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.