Ocak 06, 2010

ELİMİZDEN GELENİN EN FAZLASINI YAPALIM! ÇOK ZOR DEĞİL!


Evde Yapabileceklerimiz
Birey Olarak küresel ısınmaya karşı yapabileceklerimiz:

Sadece oda ısısındaki her 1 derecelik azalma, ile yüzde 10 enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Ampül değiştirmek bile elektrik faturalarında %20’lik bir azalma sağlar. Tek başınıza bir fark yaratamayacağınızı düşünebilirsiniz ama 157,000 kişilik TNT ailesini düşündüğünüz zaman fark büyük olacaktır. Bilgilenin. Değişime kendinizden başlayın. Alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Protesto edin.

Çöp üretimini azaltalım. Daha az ambalajlı, dönüşümlü kağıtlı, plastik ve camlı ürünler satın alalım. Yılda 900 kg karbondioksit tasarruf edebiliriz. Kompostlama, seragazı emisyonlarını azaltmaya yardımcı olur.

Dönüşümlü kağıt kullanalım. Bilgisayarımızın yazıcı kağıdının yüzde 100 geri dönüşümlü olmasına dikkat edelim. Bir top kağıtta 2.25 kg karbondioksit tasarruf edebiliriz.
Minimal ambalajlı ürünler alalım; Az ambalajlı ürünler çöpümüzü yüzde 10 oranında azaltabilir. Yılda 540 kg karbondioksit tasarruf edebiliriz.

Kullanılmayan elektronik cihazların fişini çekelim; Ev aleti satın alırken sadece enerjiyi en verimli kullananlarını satın alın. Uzaktan kumandayla kapatılan aletler bir aileye yıllık 200 YTL'lik fazla enerji harcatır. Elektrikli aletleri uzaktan kumandayla değil, düğmesinden kapatın.

Elektronik cihazlar kapalı olsalar bile enerji kullanırlar. Kullanmadığımız zaman fişten çekerek 450 kg karbondioksit tasarruf sağlayabiliriz.

Bir ağaç dikelim; Ağaçlar bize mikro iklim ve sürekli nem sağlar. Karbondioksiti emer ve temiz nefes almamız için havayı temizler (Yılda 900 kg karbondioksit tasarrufu)
Pişirirken tencerenin kapağını kapatın, düdüklü tencere kullanın.
Suyu asla elektrikle ısıtmayın, ihtiyacınızdan fazla su ısıtmayın.
Güneş enerjisi kullanın. Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi sadece tam doluyken kullanın.
Evinizi yalıtın. Evi havalandırırken ısıtma sistemini kapatın, camları tamamen açın ve hızlıca havalandırın. Yalıtım ve verimli havalandırma ısınma ihtiyacını yüzde 90 azaltabilir. Yaz aylarında evinizin güneş alan penceresine beyaz perde takın ve gün boyu kapalı tutun.

Toplu taşıma ve bisiklet kullanın. Otomobilinizi küçültün. Yakın mesafelere yürüyün. Uzun mesafeler için metro ve tramvayı tercih edin.
Arabamızı ortak kullanabiliriz, Eğer geniş bir araç kullanıyorsak, arkadaş ve yakınlarımızla işe aynı araba ile gidip gelmek yakıttan ve paradan tasarruf sağlar.
Araba lastiklerimizi yeterince şişik tutalım. Araba lastiklerinin gerektiği kadar şişik olmasına dikkat edelim. Bu küçük önlem yılda 112.5 kg karbondioksit tasarrufu sağlar.
Hava filtresini değiştirelim. Arabamızın hava filtresini her ay kontrol edelim, sıkça değiştirelim. Yılda 360 kg karbondioksit tasarruf sağlar.
Organik ve yerel ürünler tüketin. Sera gazlarının yüzde 18'inden çiftlik hayvancılığı sorumludur. Daha az et tüketin.
Evde en çok kullanılan 5 ampülü en az enerji tüketen cinslerle değiştirmek. 2.5 milyon evde yapılan bu uygulama ile 1 yılda 800.000 aracın atmosfere verdiği sera gazına eşdeğer tasarruf yapmış oluyoruz. Aynı zamanda elektrik faturamız da düşük gelecektir.
Evlerdeki 2. televizyonları teke indirmeliyiz.

Klimaların filtrelerini 3 ayda bir değiştirmeliyiz. Kirlenen filtreler hava akışını yavaşlatacağından cihaz daha fazla enerji harcayacaktır.
İşyerinize veya evinize alacağınız yeni ekipmanların mutlaka enerji tasarrufu fazla olanlarını tercih edin.
Su kullanımındaki savurganlık, hem enerji tüketimini, hem de su tüketimini artırmaktadır. Örneğin, diş temizliğinde ve traş olurken musluklar mutlaka kapatılmalıdır.
Tuvaletlerin sifonları, sızıntılara karşı gözden geçirilmelidir.
Aracınızı hortumla değil de kova su ile yıkayın.
Tüketimi azaltın. "Para sizin olabilir ama dünya hepimizin."
Bunları en az beş kişiye anlatın.
http://gezegenbenim.tnt.com.tr/EvdeYap.aspx

5 yorum:

  1. Sevgili Neri;
    Tüm yazılanlara sonuna kadar onay veriyorum, sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. evet aslında her birey üzerine düşeni yapsa küçük damlaların bir denize dönüşeceğini biliyoruz..Bu faydalı bilgileri tekrar hatırlattığın için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  3. herkes kendi üzerine düşeni yapsa küçük şeylerle dünyamızı kurtarabiliriz. Çok faydalı bilgiler teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Ben bütün bu yazdiklarinin yüzde 80ini uyguluyorum hic zor degil. Herkeze tavsiye ederim.
    Benim bu bilince varmam daha ziyade televizyonlarin aksam sabah halki bigilendirmesinden kaynaklandi. Özel programlar var burda(Almanya). Uzun uzun uygulamali bir sekilde anlatan gösteren. Bir yilda 700-800€ (Yaklasik 1700 TL) cebinize kaliyor. Hadi dünyayi düsünmediniz cebinizi düsünün. Her yil en az 1000-1700 arasi bir parayi cöpe atmis oluyorsunuz.Bizim su paramiz-elektrik paramiz-cöp paramiz da ciddi eksilmeler oldu. Kalorifer de ise sadece bir derece eksiltmekle bile yillik 300€ eksildi. Yil sonu aidatlari gelince de sanki havadan gelmis gibi seviniyoruz.
    Bu kadar net nasil biliyorum. Ayni evde oturan yan komsumdan.Evin metre karesi ayni. Evde yasiyanlarin sayisi da ayni ama onlar her yil üste para verirken biz üste para aliyoruz:)Alisverise giderken illaki yanimda file yada sepetim olur. Naylon posetler burda parayla veriliyor marketlerde. Türkiyede ise hala bedava.
    Su naylon posetlerin toprakta binlerce yil kaldigini bile bile aliyoruz hala.

    Burda bu bilinc daha fazla.Cevre temizligine cok önem veriyorlar. Sadece önem degil ceza da veriyorlar. Insanoglu zora girmeden hic bir sey yapmaya yanasmiyor. Avrupada ki düzen de sadece cezalarin yüksek olusuyla saglaniyor. Yoksa onlarin bizden daha medeni olusuyla degil. Bir de bigilendirme cok fazla. Bizde televizyonlar hala bütün günü kari koca kavgasi birde evlendirme saklabanliklariyla oyalaniyorlar.

    Hergün böyle yayinlara daha fazla yer versinler bakin o zaman nasil degismeye baslar insanlarin cevre bilinci.

    YanıtlaSil


UĞRADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.